Minden, amit a méretarányokról tudni akartál

Létezik egy nagyon egyszerű szabály, amivel ha tisztában vagyunk soha többé nem jelent problémát a méretarány megértése és pontosan el tudjuk képzelni, hogy mekkora lesz a modellünk.

 

A méretarány két számból áll, köztük általában : (kettőspont) vagy / (perjel) található.

1:18 vagy 1/18

Az első szám mindig arra a tárgyra vonatkozik, amit szeretnénk lemodellezni, tehát például egy valódi autó. Ennek az értéke mindig 1.
A második szám a modellünkre vonatkozik. Ez azt mondja meg, hogy a modell az eredetinek hányad része. Tehát a fenti példánál maradva, ami a valóságban 1 cm, az a modellünkön 1/18 cm, azaz 0,05 cm lesz. Ha a modellünk 1/87 méretarányú, akkor a valóságos 1 cm, a modellünkön 1/87 cm, azaz 0,01 cm lesz.

Az általános szabály, hogy minél nagyobb a második szám, annál kisebb méretű lesz a modellünk.

 

Egy kis gyakorlattal pontosan el fogjuk tudni képzelni, tehát már számolnunk sem kell. A lényeg, ha nagyobb méretű modelleket szeretnénk, akkor 1/18 és 1/24 környékén érdemes keresnünk, ha kisebb modelleket, akkor 1:43, 1/64 és 1/87 környékén.

Egy vonalzón ezeket a hosszúságokat mérhetnénk

Méretarány persze rendkívül sokféle létezik, de szerencsére minden területnek, köztük a modellgyűjtőknek is megvannak a saját maga "szabványos" kialakult méretarányai. Így sokkal könnyebb eligazodni köztük és sokkal könnyebb szép gyűjteményeket létrehozni, hiszen az azonos méretarányú modellek harmonizálnak leginkább egymással.

Minden modellgyűjtő általában kiválasztja a saját kedvenc méretarányát. Vannak akik kifejezetten egy méretarányt gyűjtenek, míg mások akár többet is.

Nézzük, hogy a modellgyűjtők körében milyen méretarányok terjedtek el leginkább:

 

1:12 méretarány

A legnagyobb méretű modellek közé tartoznak, meglehetősen ritkák, inkább a motorokra jellemzők, de előfordulnak köztük autók is. Már csak méretükből adódóan is általában rengeteg részletet tartalmaznak, és ha a modell valóban igényes kidolgozású, a gyűjtők legféltettebb darabjai lehetnek. A magasabb árkategóriát képviselik. Viszonylag kevés gyártó készít ebben a méretarányban modelleket.

1:18 méretarány

Az egyik legelterjedtebb méretarány, ami gyönyörű részletek megjelenítésére képes. Komoly méretű modellek, ezért ha valaki ebből szeretne gyűjteményt kialakítani, megfelelő méretű helyről mindenképpen gondoskodnia kell. Általában autók és motorok modelljeit készítik ebben a méretarányban. Vannak köztük kifejezetten gyűjtőknek készülő igazi mestermunkák és olcsóbb árkategóriát képviselő, de igényesen kidolgozott játékok is. Az egyik legszebb méretarány a modellgyűjtésben és a legtöbb gyártó jelen van benne.

1:24 méretarány

Méretéből adódóan szintén szép megjelenítésre képes, viszont lényegesen kedvezőbb az ára, mint a nagyobb méretű modelleknek. Azt szokták mondani, hogy ötvözi a két legelterjettebb méretarány (az 1:18 és 1:43) előnyös tulajdonságait, az egyiknek az árát, a másiknak a sok részletét. Mégsem tejedt el túlságosan, inkább az igényes kidolgozású, gyűjtők számára is készülő játékokra vagy a mérsékeltebb árkategóriát képviselő gyártókra jellemző. Az ő kínálatuk viszont igen jelentős ebben a méretarányban, és nagyon szép gyűjtemény hozható össze belőlük.

1:32 méretarány

Kifejezetten a traktorokra jellemző méretarány, persze autókat is készítenek benne. A gyűjtők körében nem igazán terjedt el, főleg azért mert szinte kizárólag játékgyártók képviseltetik itt magukat, és nehezebben tudnak megjeleníteni annyi szép részletet, mint 1:24-ben. Azért ebben a méretarányban is ráakadhatunk kifejezetten szép darabokra, ráadásul kiváló árakon. Előfordulhat, hogy a méretarány nem pontosan 1:32, hanem ehhez közeli szám, de általában ezeket is az 1:32 méretarányú kategóriához sorolják.

1:43 méretarány

A modellgyűjtők körében sokáig messze a legnépszerűbb méretarány volt, napjainkban azonban az 1:18-as méretarány kezdi letaszítani a trónjáról. Hatalmas választék, rengeteg gyártó és mindenféle árkategória jellemzi az 1:43-as méretarányt. Kezdőknek a leginkább ajánlható, de hosszú távon is fantasztikus gyűjtemény alakítható ki belőle.

1:50 méretarány

Egyértelműen a munkagépek méretaránya. Szinte csak azok a gyártók képviseltetik itt magukat, akik munkagépet is készítenek. Vannak köztük játékgyártók, valamint a legigényesebb gyűjtők igényeit is kiszolgálni képes modellgyártók. 

1:64 méretarány

A Matchboxok méretaránya. És ezzel rögtön mindenki el is tudja képzelni miről van szó. Persze ez a méretarány jóval többről szól. Napjainkra egyre több gyártó képviselteti itt magát, egyre színvonalasabb modellekkel, köztük olyanokkal is, amelyek már nem is a játék kisautó, hanem a gyűjtői modell kategóriába tartoznak. Igazi élményt jelent ennek a méretaránynak a gyűjtése és a leginkább költségkímélő is.

1:87 méretarány

A vasútmodellezők által kedvelt kategória. Viszonylag kevés gyártó képviselteti magát, ők viszont komoly kínálattal rendelkeznek. Ha a modell aprólékos kidolgozású, akkor bizony komoly ára lehet ebben a méretarányban, mert nem egyszerű az ilyen kis méretű és sok részletet tartalmazó modellek gyártása. 

Ezek tehát a modellgyűjtésben használt leggyakoribb méretarányok. Hogy kinek melyik jön be leginkább egyéni ízlés kérdése. Érdemes először mindből beszerezni pár darabot, így sokkal könnyebb lesz eldönteni melyik méretarányt érezzük a legközelebb állónak magunkhoz.