Mit ér egy modell, ha használt?

A modellgyűjtők igazán szerencsésnek mondhatják magukat, mert ez nemcsak egy nagyszerű hobbi, hanem egyben kiváló befektetés is lehet. Egy megvigyázott modell ugyanis az idő múlásával egyre többet érhet. Persze ehhez nem árt tisztában lenni néhány alapvető dologgal, ezeket gyűjtöttük most össze.

A modellgyűjtésnek nagyon sok ága létezik, lehetetlenség lenne mind felsorolni őket. Például van aki régi angol Matchboxokat gyűjt, amelyek csak másodkézből szerezhetők be, aztán van aki a legújabb Hot Wheels játékautókért rajong, amik ott vannak szinte minden bevásárlóközpontban, míg mások modellgyártótól függetlenül ráállnak egy-egy méretarányra vagy témára. De - és ez a közös bennük - nem ezektől függ, hogy egy megvásárolt modell a későbbiekben mennyit fog érni. 

Egyáltalán miért foglalkozunk azzal, hogy egy kész modell a későbbiekben mennyit ér? Hiszen aki maketteket épít tisztában van vele, hogy a rengeteg munkával összerakott makett - hacsak nem valami művészi szintről van szó - pénzben sokkal kevesebbet fog érni, mint bontatlanul, ráadásul egy csomó kellékanyagot is rá kellett költeni. Vagy akinek a valódi autók a hobbija, őt sem az érdekli, hogy mennyit költött szerelőre vagy üzemanyagra. Pont ez a lényege egy hobbinak, hogy önmagáért, áldozatokat vállalva is szeretjük és csináljuk. 

Nos a modellgyűjtés egy kicsit más, mert itt teljesen jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy egy használt modellt az adott áron megéri-e beszerezni és megőrzi-e majd az értékét.

Vegyük akkor sorba, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk:

 

1. Legyünk tisztában vele mit vásárolunk

Amikor megveszünk egy modellt van néhány alapvető dolog, amelyet mindenképpen tudnunk kell:

Mit formáz meg a modell?
Tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen autóról formázták a modellt. Ezt szinte mindig a modellautók aljára írják, kicsit hasonlóan egy autó motorszámához. Ha nincs ráírva az gond, ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lenni.
Az is fontos mennyire pontosan, részletgazdagon dolgozták ki a modellt. Ennek megállapításánál már segít, ha alaposabban ismerjük az autó életnagyságú kivitelét és azzal hasonlítjuk össze.  

Ki a modellgyártó?
A gyártó sok esetben egyben garancia is a minőségre. Legtöbbször szintén a modellautók alján tüntetik fel. Ez alól azonban lehetnek kivételek, még nevesebb cégek esetében is.
Vannak továbbá olyan modellgyártók is, akik ugyanazt a modellt eltérő festésekkel adják ki több brand nevén. Ezeknél szintén nem szerepel gyártói megnevezés a modell alján.

Reális áron sikerül-e beszereznünk az adott modellt?
Van úgy, hogy annyira szeretnénk egy konkrét darabot, hogy nem az a fontos újonnan vagy másodkézből szerezzük-e be, vagy hogy mennyit fizetünk érte. Ilyen esetben nem is szabad feltenni a kérdést, hogy megéri-e vagy hogy megtartja-e az értékét.
Azonban ha a vásárlásunkba egy kis racionalitást is beleviszünk érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e a modell túlárazva.

Honnan szerezzük be a modellünket?
Ez azért fontos kérdés, mert nem mindegy hogyan tárolták és kezelték a kiszemelt példányt. Hogy milyen szempontokat kell figyelmbe venni, arra a későbbiekben még visszatérünk.

 

2. Ne azt vegyük, ami divatos

Sokan esnek abba a hibába, hogy olyan modellekre kezdenek el vadászni, amelyek divatosak és emiatt hamar el is kapkodják őket. Sokszor egészen irreális árak alakulhatnak ki emiatt egy-egy modell esetében. Igaz ez a probléma szinte kizárólag a sufnituning webáruházakra jellemző, akik attól függően árazzák be a termékeiket, hogy a másodpiacon épp mennyire keresettek és mennyiért mennek. Az üzletek és a tisztességesen működő webáruházak tartják magukat az etikus kereskedői magatartásokhoz.

A divatos modellekből pedig egy idő után amúgy is Dunát lehet rekeszteni, mert minden gyűjteményben ott vannak. Gondoljunk csak bele. Gyerekkori játékautóinkból melyek lehetnek az értékesebbek, azok amelyek minden gyerek polcán ott voltak vagy azok amelyekből alig maradt fenn csak néhány darab?

A modellgyártók felismerték ezt, és nagyon gyakran csak annyit gyártanak le, amennyit néhány hónap alatt el lehet adni. Biztosak lehetünk benne, hogy az ilyen igényesebb, limitált és emiatt általában drágább árkategóriát képviselő gyártók esetében a modellünk értéke mindig emelkedni fog. Vannak olyan esetek, amikor akár a tízszeresét is érheti a későbbiekben. Ehhez persze szerencse is kell.

A legfontosabb, hogy

  • bízzunk magunkban
  • ne mások véleményére alapozzunk
  • vegyük figyelembe megérzéseinket is
  • de főleg legyünk körültekintőek és tudatosak

 

3. Megfelelő tárolás és ápolás

Ha már megvan a modell, azt tárolnunk és időnként valószínűleg tisztogatnunk kell. Mindkettőre érdemes nagyon odafigyelni, mert ha ezekben hibázunk, mi magunk fogjuk tönkretenni vagy elértékteleníteni a modellünket. Itt nem kell semmi extra dologra gondolni, szinte csak odafigyelés kell hozzá.

Hogy mikre gondolunk?

  • Ne rakjuk szorosan egymás mellé a modelleket, mert ha összeérnek könnyen pontkopás vagy épp egy letölt tükör lesz a vége.
  • A modelleket mindig portalanított, tiszta helyen tartsuk, ha van rá lehetőségünk akkor üvegvitrinben.
  • A modelleket és dobozaikat se érje sokáig közvetlen napfény, mert az UV sugárzás garantáltan nem fog jót tenni a színeknek.
  • Kerüljük az olyan helyekről történő beszerzést, ahol mindezek a feltételek nem biztosítottak.

 

4. A modell doboza

Minden valamirevaló modellt dobozban hoznak forgalomba. A doboz lehet papír, műanyag, hungarocell vagy ezek kombinációi.

Talán furcsának hangzik elsőre, de a doboz hiánya jelentősen befolyásolja a modell értékét.

Vannak olyan dobozok, amelyeket ki lehet úgy nyitni, hogy semmiféle kárt nem teszünk bennük és a modell tökéletesen visszahelyezhető bele. Míg vannak olyanok, elsősorban a bliszteres csomagolásúak, amelyeket ha egyszer kinyitottunk, akkor sem tudjuk a modellt gyári állapotába visszacsomagolni, legfeljebb imitálni lehet azt.

Bliszteres csomagolás esetében a bontatlanság jelentősen növelheti a modell értékét, elsősorban azért, mert sokan a bliszter kártyáját is a modellhez tartozónak gondolják. Érdekes egyébként, hogy a bliszteres csomagolás szinte kizárólag a játékautóknál vagy olcsóbb kategóriájú modelleknél terjedt el.

  • új modell vásárlása esetén a dobozát szépen nyissuk ki és mindenképpen őrizzük meg
  • használt modell vásárlása esetén kérjük el az eredeti dobozt és arra is figyeljünk, hogy a doboz, amit kapunk az valóban a hozzá tartozó eredeti-e
  • bliszteres csomagolás esetén el kell döntenünk, hogy kibontjuk-e vagy sem (erre nincs semmiféle szabály, a gyűjtők egyik fele a bontott modellek mellett teszi le a voksát, a másik fele pedig a bontatlanságra szavaz)

 

5. Amikor a modellautók gyűjteménnyé állnak össze

Vannak olyan modellek, amelyek már önmagukban nagyon sokat érnek és garanciát jelentenek az értékállóságra is. Sőt, ha ezekből a modellekből egy izgalmas tematikájú kollekció áll össze, az bizony nagyon értékes lehet. 

Elképzelhető azonban, hogy a gyűjtő anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé még azt sem, hogy akárcsak középkategóriás modellekből állíthassa össze a gyűjteményét. Ilyenkor nem marad más, mint az olcsóbb, tucatmodellek vásárlása. Kis hozzáértéssel azonban így is gyönyörű és nagyon értékes gyűjteményt lehet létrehozni. Mert egy jó témát gondosan kiválasztott modellekből összeállítva olyan kollekció hozható létre, amelynek összértéke jóval meghaladhatja a darabonkénti árának összegét.

 

Végezetül a legfontosabb, hogy a modellgyűjtésnek nem elsősorban a pénzbeli értéke a lényeg, hanem hogy örömünket leljük benne.

Összességében azonban elmondható, hogy egy kész modell az idő elteltével általában megtartja vagy a legtöbb esetben még növelni is tudja az értékét.